Je kent het wel: je zit in de sleur van alledag. Je houdt alle ballen in de lucht en er is eigenlijk geen plek voor meer ballen. Eigenlijk zou je wel eens iets anders willen, maar je weet niet hoe. Hoe kun je nou zorgen voor nieuwe mogelijkheden?


Tip 1 – Kleine stapjes worden één grote

 

Beslissingen nemen is best lastig. En als je denkt dat je meteen grote stappen moeten nemen, grote veranderingen moet doorvoeren, dan heb je het mis. Die paniekstemmetjes in ons hoofd willen ons namelijk graag beschermen. Wanneer jij grote, onbezonnen beslissingen gaat nemen, gaan die paniekstemmetjes overuren maken. Maar wanneer je een kleine stap maakt, zijn die stemmetjes veel meer op de achtergrond.


Een voorbeeld

 

Meer dan 5 jaar geleden had ik een vast contract bij een schoolbestuur. In het begin was ik erg blij met de functie van beleidsadviseur onderwijs, maar na een tijdje merkte ik dat ik liever meer praktisch zou willen werken.

Nou had ik ervoor kunnen kiezen om rigoureus mijn baan op te zeggen.

Maar ik begon met een korte opleiding tot kinder- en jongerencoach, gewoon naast mijn werk. Ik wist eigenlijk niet eens wat ik met de opleiding zou willen doen 😊 Maar deze kleine stap heeft uiteindelijk geleid tot één grote: voor mezelf beginnen. Ik heb ondertussen alle verdiepingscursussen van de opleiding ook gevolgd en ik gebruik de technieken nog steeds.

 


Tip 2 – Neem meer beslissingen

 

Die eerste stap van mij, brengt mij meteen bij tip 2. Neem meer beslissingen. Beslissingen nemen gaat ons niet altijd makkelijk af. We blijven vaak piekeren en twijfelen. Vooral bij grote keuzes weten we niet wat de beste keuze is.


En we willen natuurlijk uit alle macht die perfecte keuze maken.

 

Er is alleen geen perfecte keuze. Er zijn altijd meer mogelijkheden. En als we toch proberen die perfecte keuze te maken, doen we er alleen  maar heeeel lang over. Het ergste is nog dat het resultaat daarna niet beter is.

Dus, maak eens een keuze die jou goed toe lijkt. Blijkt het toch anders uit te pakken? Dan maak je een andere keuze. Klinkt simpel? Nou, dat is het ook. Een beslissing nemen is altijd beter dan stil blijven staan. Daarbij komt dat wanneer je een keuze maakt, jouw hersenen het gevoel van controle hebben. Het mooie is: dit vermindert stress.

Wat wordt jouw eerste beslissing?

 


Tip 3 – Ruimte maken

Nieuwe mogelijkheden komen vaak zomaar op je pad. Hier geloof ik écht in. Toen ik mijn vaste baan had opgezegd, had ik twee weken later de eerste opdrachten binnen. Het was niet de perfecte opdracht, maar nu, een paar jaar later, is het één van mijn mooiste opdrachtgevers.

Natuurlijk is het handig wanneer je open staat voor nieuwe mogelijkheden. Een stapje verder is: ruimte maken. Hiermee bedoel ik: schrappen, delegeren, een dag in de week minder gaan werken, een schoonmaakster inhuren etcetera.

Ruimte maken, zodat nieuwe wegen zich voor je kunnen openen.


Ballen in de lucht

 

Stel het maar eens op deze manier voor: Je hebt allerlei ballen in de lucht. Je houdt ze met moeite allemaal in de lucht. Je wilt daar nog weer nieuwe ballen bij gooien? Ik voel alleen al de stress wanneer je het gaat proberen.

Probeer dus op één of andere manier ruimte te maken.

 

Heb jij een eerste stap gezet? Ik ben benieuwd. Je mag altijd een reactie achter laten of een mail terugsturen.

 

Wil je meer? Lees dan bijvoorbeeld over mijn programma’s:

 

Programma’s

 

 

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.