Veel mensen zouden graag een vast contract hebben, want dat geeft een stukje zekerheid, zo redeneren ze. Wanneer je deze gedachte hebt, geloof je ook automatisch dat een flexibel contract onzekerheid geeft. En die gedachte levert stress op. Maar is dat ook nodig?
Aantal vaste en flexibele contracten
Jonge werknemers krijgen vaak geen vast contract meer. Ze hebben flexibele banen. Volgens het CBS is het aantal flexibele contracten tussen 2003 en 2017 met bijna 400.000 toegenomen. Meer dan de helft van de jongeren onder de 25 heeft geen vast contract. Het aantal werknemers tussen de 25 en 45 met een flexcontract is gestegen tot 266.000 en tegelijkertijd is het aantal vaste contracten gedaald met 811.000.
Een stukje zekerheid
Maar waarom heb je een vast contract nodig? De meeste genoemde redenen zijn:
– Het geeft een stukje zekerheid.
– Het is makkelijker om een hypotheek te krijgen.
– Je hebt meer mogelijkheden voor bijscholing.
Wat gebeurt er als we dit niet hebben?
Dan schieten we in de stress. We piekeren. En krijgen nog meer stress. We houden niet zo van risico’s. Het is dan de angst die regeert.
Is het echt waar? Geeft een vast contract zekerheid?
Dat stemmetje in ons hoofd wil graag goed voor ons zorgen. Ze wil ons veilig houden. Beschermen. Daardoor ondernemen wij vaak geen stappen als we niet op de goede plek zitten op het werk. Daarom blijven we vasthouden aan zekerheid. Maar is bovenstaande echt waar?
Hoeveel zekerheid geeft een vast contract tegenwoordig nog? En wat voor zekerheid zoek je? Zekerheid van in de sleur raken op het werk? Zekerheid van steeds dezelfde taken? Zekerheid van steeds dezelfde irritaties aan collega’s die niet vooruit willen? Dus: is het écht waar dat je blij wordt van een vast contract?
Is het echt waar? Is het makkelijker om een hypotheek te krijgen met een vast contract?
Is het echt waar dat je makkelijker een hypotheek kunt krijgen? Het is meer een standaard procedure wanneer je een vast contract hebt. Toch kun je tegenwoordig ook steeds meer met een flexibel contract, wanneer je bijvoorbeeld een intentieverklaring kan krijgen of een werkgeversverklaring. Zelfs als je nog maar kort zzp’er bent, zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden (heb ik recent zelf ervaren). Dat onze maatschappij hier nog meer op kan inspelen, ben ik zeker met je eens. Maar stel jezelf de vraag: wil ik écht blijven zitten waar je zit, omdat je dan een vast contract kan krijgen voor een hypotheek? Word je daar het meest gelukkig van?
Hoe erg is het wanneer je iets kleiner gaat wonen met daarbij behorende lage maandlasten? Of hoe erg is het als je nog wat langer op de plek blijft wonen waar je nu woont?
Heb lef, durf te veranderen.
Is het echt waar? Heb je meer mogelijkheden tot bijscholing?
Mijn eigen ervaring is dat bij de organisatie waar ik een vast contract had, weinig mogelijkheden waren voor bijscholing. Dat is natuurlijk niet overal zo. Toch is vaak het aanbod aangepast op de baan die je op dat moment hebt. Wil je iets anders, zul je het alsnog zelf moeten bekostigen. Verder is het een feit dat wanneer je zelf aan bijscholing doet, je een groot deel van de kosten kunt aftrekken bij de belastingaangifte. Dus: is het echt waar dat je meer mogelijkheden hebt tot bijscholing?
Flexibele werknemers zijn hard nodig
Flexibele werknemers zijn nodig, hard nodig:
- In de toekomst zullen veel banen van nu er niet meer zijn. Flexibiliteit is daarom handig, binnen bedrijven & voor jezelf.
- Werknemers die regelmatig wisselen van baan of functie zitten minder vast in de manier van werken van een organisatie. Ze brengen een frisse wind met zich mee en denken meer ‘out of the box’.
- Wanneer je de bewijsdrang kunt loslaten en meer gelooft in je eigen kunnen, kun je ook creatiever denken. Fijn voor jezelf & voor die werkgever.
- Last but not least, flexibele werknemer kunnen meer van betekenis zijn voor de samenleving. Zij doen namelijk werk dat bij hen past, waar ze goed in zijn. Ze kunnen daardoor meer waarde leveren.
De overheid kan een handje helpen
In plaats van zich te richten op meer vaste contracten, kan de overheid zich ook richten op maatregelen om het leven van flexibele werknemers makkelijker te maken. Te denken valt aan: nog meer hypotheekmogelijkheden voor flexibele contracten, meer mogelijkheden om bij te scholen voor flexibele werknemers. En dan nog een stapje verder gedacht: een stukje zekerheid voor mensen die werken op flexibele basis, zoals met een basisloon voor iedereen.
Zover is het nog niet.
Gelukkig kun jij er zelf ook iets aan doen
Stel jezelf de vraag: waar word ik nou het écht gelukkig van? Durf jij hier eerlijk antwoord op te geven? Durf jij die kritische stem, die jou wil beschermen, te bedanken voor zijn zorgen en jouw eigen weg te kiezen?
Hoe zou het zijn als je meer zou geloven in jezelf. Dat je zou denken: ik vind altijd weer iets dat bij me past. Ik weet waar ik goed in ben. Ik weet waarvoor werkgevers mij kunnen gebruiken. Of: ik weet wat ik te bieden heb als ondernemer.
Hoe zou het zijn als je minder zou doen zoals het hoort? Dat je niet dat enorme huis hoeft. Dat je niet die baan moet hebben die perfect bij jouw opleiding past. Dat je niet kiest zoals jouw ouders of anderen misschien van jou verwachten. Dat je niet streeft naar een perfect leven. Het loopt toch vaak anders dan je denkt.
Heb lef, ga voor Schaamteloos.
Mocht je eens met mij van gedachten wisselen? Je mag me altijd berichten: janien@schaamteloosimperfect.nl of 06-24889832.
Recente reacties