Ineens duiken er overal mensen op die onzeker zijn. Blijkbaar maakt het niet uit wat je hebt bereikt in je leven, wat voor (hoge) functie je hebt…

1. Einstein was onzeker

Hij vond dat er veel te veel aandacht was voor zijn ideeën en uitspraken. Dat was allemaal niet nodig volgens hem.

2. Marco Borsato

Eind vorig jaar had ik contact met het team van Marco Borsato. Ik wilde hem graag interviewen over onzekerheid. De reactie: “Net als iedereen kent ook Marco onzekerheden. Recentelijk nog, bij de kaartverkoop van De Kuip, dan is hij toch zeker wel een soort van onzeker. Gaat de kaartverkoop wel goed? Zal ik wel De Kuip vol krijgen? Dit is menselijk om dit te voelen, ondanks dat wij natuurlijk al lang weten dat hij met gemak één keer De Kuip vol krijgt. Een persoonlijk interview over dit onderwerp met Marco is echter niet mogelijk.”

3. Hbo-docenten, steeds weer

Laatst toen ik mijn gastcollege gaf, waren er ook andere hbo-docenten aanwezig. Na afloop zei één van hen: “Wauw, toen je begon met praten, had je me meteen. Knap dat je jezelf zo kwetsbaar durft op te stellen.” Ik zei toen dat ik wel een beetje zenuwachtig was in het begin. Zij vertelde: “Dat hebben we allemaal hoor, elke keer dat je weer voor de groep staat, toch even die zenuwen.”

4. Managers

Laatst heb ik een middag coaching verzorgd voor een manager (die bijna even oud is als mijn vader). Ook hij heeft last van onzekerheden en wilde graag individuele coaching. Ik vertelde hem aan de telefoon dat ik het een eer vond dat hij bij mij wilde komen, omdat ik in het verleden nogal naar hem had opgekeken. Zijn antwoord: “Ik ook naar jou.” Toch een fijne gedachte, dat bijna iedereen zich wel eens onzeker voelt. We hoeven dus niet te denken dat anderen zich nooit zo voelen.

5. Ikzelf

Ook voorafgaand aan de coachmiddag vorige week was ik wat onzeker. Ik coach mensen van allerlei leeftijden en allerlei verschillende beroepen, maar ik had nog niet eerder coaching verzorgd voor een manager. Ik dacht: “Krijg ik dit voor elkaar? Zal ik hem genoeg verder kunnen helpen?” Natuurlijk herken ik dit soort piekergedachten meteen. Ik zet er daarom andere realistisch gedachtes tegenover: “Natuurlijk kan ik dit. Bijna alle gesprekken gaan mij makkelijk af. Ik heb ook veel praktische oefeningen en coachmateriaal. Ga er maar van genieten. En denk aan het einde nog even terug aan dit moment…” Een ontspanningsoefening ‘s ochtends helpt trouwens ook enorm.

Het gevoel en de gedachtes achteraf

Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de coachmiddag. We hebben krachtige oefeningen gedaan. Hij heeft meer zicht op zijn kwaliteiten en weet hoe hij grenzen kan aangeven. We hebben ook samen allemaal handvatten opgeschreven, zodat hij met meer vertrouwen naar zijn nieuwe baan kan gaan.

Merk op dat ik mij vooral richt op de positieven punten van de middag. Het zou heel makkelijk zijn om die puntjes die beter hadden gemoeten nu constant in mijn hoofd te hebben. Dit heb ik niet, omdat ik mezelf heb getraind om me meer te richten op de positieve punten. Het is niet dat ik niks doe met de verbeterpunten, maar die schrijf ik later nog in mijn aantekeningenboekje en ik ga er zeker niet over lopen piekeren, want dan zou er in mijn hoofd weinig ruimte zijn voor de positieve middag.

Iedereen heeft zo zijn of haar onzekerheden

‘s Avonds kreeg ik een berichtje van deze manager: “Ik vond het prettig en bruikbaar. Mijn vrouw heeft de documentjes gelezen. Ik denk dat ik weer wat stappen kan zetten. Dank en een fijn weekend.”

Iedereen heeft dus zo zijn of haar onzekerheden. Het is maar net hoe je ermee om gaat. Het is vervelend als je hoofd vol is van de verbeterpunten. Het is akelig als het je leven beheerst. Je kunt je er zo klein door voelen. Maar dat is echt niet nodig.

Post Scriptum

P.S. Op mijn website staat niks over een coachmiddag. Normaal gesproken werk ik met een pakket van 5 sessies, met opdrachten tussendoor voor thuis. Ik heb gemerkt dat dit beter werkt dan losse gesprekjes. Het is prettig om er tussentijds ook mee aan de slag te zijn. Toch is er van alles mogelijk. Je kunt mij een mail sturen: janien@185.104.29.52 of vul het contactformulier in: www.schaamteloosimperfect.nl/contact

P.P.S. Eerst meedoen aan een gratis inspiratiegesprek kan ook (telefonisch). Je kunt zelf een dag en tijd inplannen via: https://schaamteloosimperfect.youcanbook.me 

P.P.P.S. Wees lief voor jezelf. Je hoeft hier niet zo lang mee te blijven worstelen. Gun jezelf om hier stappen in te maken en die vreugde te voelen die het met zich mee brengt.

Lieve groet,

Janien

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.