Hoe kun je nu de kanteling maken van enorme onzekerheid naar geloven in jezelf? In dit artikel laat ik eerst zien waar het naar mijn mening mis gaat. Daarna komt de kanteling en de manier waarop je meer kunt gaan geloven in jezelf.

1 Jezelf willen bewijzen, maar enorm onzeker
2 Altijd maar druk zijn is de norm
3 We vallen bij bosjes om
4 Het geloof in jezelf verliezen

 

DE KANTELING

 

a Richten op je kwaliteiten
b Positieve gedachten
c Je bent goed zoals je bent
d Lekker imperfect
e Meer geloven in jezelf leidt tot meer vreugde

 

Waar het mis gaat

 

1.     Jezelf willen bewijzen, maar enorm onzeker

Velen ons willen zichzelf bewijzen, maar zijn erg onzeker over zichzelf. Zo was ik ook. Als student en starter op de arbeidsmarkt was ik enorm onzeker. Op de universiteit dacht ik, als ik mijn diploma straks heb, dan voel ik me vast beter. Toen dat niet gebeurde dacht ik, als ik straks een mooie baan heb, dan komt het vast allemaal goed. Maar dat lekkere zelfvertrouwen bleef uit. Iemand zei tegen mij: “Meid, dat zelfvertrouwen komt vanzelf als je de veertig bent gepasseerd.” Ik was begin twintig en wilde écht niet zo lang wachten.

Ik ben de zoektocht aangegaan. Het was een hele worsteling, met diepe dalen. Ik kwam erachter dat het niet gaat om al die externe factoren (diploma, mooie baan), maar dat het gaat om geloven in jezelf.

 

2.     Altijd maar druk zijn is de norm

Tegenwoordig is ‘altijd maar druk zijn’ de norm. Het lukt ons altijd om die agenda weer lekker vol te krijgen. Zelfs mijn moeder, die sinds kort gepensioneerd is, heeft het erover. Ze zegt: “Elke keer denk ik, ah, volgende week heb ik het even wat rustiger, lekker. En als het dan zover is, staat er toch weer van alles op de planning. Gelukkig vooral leuke activiteiten en ontmoetingen, maar toch, die agenda is gevuld.”

Zelfs op vakantie gedragen we ons vaak druk. We willen niks missen van alle bezienswaardigheden. Want als we terugkomen en een collega of vriend vraagt “heb je dit ook gezien en dat” dan willen we natuurlijk niet door de mand vallen…

 

3.     We vallen bij bosjes om

We vallen zelfs bij bosjes om. Het percentage mensen met een burn-out of depressie wordt steeds hoger. Veel wetenschappelijke onderzoek over cijfers zijn er niet te vinden. Bij een onderzoek onder duizenden jongeren blijkt dat 25% van de jongeren heeft of heeft een burn-out en 50% verwacht er één te krijgen. De WHO (World Health Organisation) voorspelt zelfs dat in 2030 wereldwijd mensen nergens zoveel last van hebben als van depressies.

 

4.     Het geloof in jezelf verliezen

Stel dat het je gebeurt, dat je niet meer kan meekomen of kan meedoen. Dan voelt dat enorm als falen. Je denkt misschien: “Zie je wel, ik kan het niet.” En je maakt jezelf nog kleiner. Je kunt het geloof in jezelf helemaal verliezen. Echt niet meer geloven dat je de moeite waard bent. Dat je er mag zijn. Op deze manier kun je in een negatieve spiraal terecht komen.

 


DE KANTELING

 

 

Op naar geloven in jezelf

 

A)    Positieve gedachten

Een depressie is vaak het gevolg van een negatieve spiraal, van negatieve gedachten. Deze beïnvloeden je gevoel en je gedrag, terwijl die negatieve gedachten vaak niet waar zijn of sterk vertekend. Met die negatieve gedachten kunnen we onszelf wel de put in helpen. Maar als negatieve gedachten zo’n sterke kracht hebben, hebben positieve gedachten dat ook. We kunnen onszelf daarom ook juist in de positieve spiraal brengen.

Ons brein is van oudsher gericht op de dingen die niet goed gaan. Je kunt jezelf trainen om meer op de positieve dingen te richten. Zo kun je in de auto, op de fiets of bij het avondeten bijvoorbeeld eerst 3 positieve dingen van de dag benoemen. Meestal zijn we eerst gericht op die ene nare opmerking van een vriend of die ene taak die niet goed lukt en vergeten we dat er ook van alles goed ging.

 

B)    Richten op je kwaliteiten

Hier komt de quote van Einstein weer om de hoek: “Iedereen is geniaal, maar als je een vis beoordeeld op zijn vaardigheden om in een boom te klimmen, denkt hij z’n hele leven dat hij dom is”. In onze maatschappij word je vaak afgerekend op wat je niet kunt. In persoonlijke ontwikkelingsplannen van bedrijven wordt meestal gezegd waar nog verbeterpunten liggen en vervolgens moet je daar beter in worden.

Maar om zelf geniaal te worden, kun je je veel beter richten op de sterke punten. En die nog veel sterker maken. Meestal heb je daar ook meer plezier in dan je te richten op iets wat je minder goed kan.

Vaak zijn jouw unieke kwaliteiten competenties waar je zelf overheen kijkt. Het is een blinde vlek, juist omdat het zo gewoon voor je is.

Bijvoorbeeld: Een vriendin zei eens “ik ben heel goed in het organiseren van een bedrijfsevent. Ik verzorg dan alles tot in de puntjes. Maar dat is toch heel normaal?”

 

C)    Je bent goed zoals je bent

Vaak denken we dat het pas goed is als we een mooie baan hebben gevonden. Als we onszelf hebben bewezen. Als we een promotie hebben gekregen. Als we een stabiele relatie hebben gevonden. Als we een geweldige partner hebben die bij iedereen in de smaak valt.

Let op het woord ‘als’. Pas als….dan is het goed. Maar zo werkt het niet. Je bent nu al precies goed zoals je bent. Dat betekent niet dat je jezelf nergens in mag ontwikkelen of dat je geen fouten maakt. Het betekent dat je nu al de moeite waard bent. Je bent al een mooi mens, inclusief al jouw luie en boze buien. Jij mag er zijn!

 

D)    Lekker imperfect

Dat betekent dus ook dat we niet hoeven voldoen aan alle eisen die aan ons worden gesteld van buitenaf. We kunnen er zelf voor kiezen wat we wel of niet willen. Misschien in andersmans ogen ‘lekker imperfect’ en voor onszelf perfectly imperfect! Zeg eens een keer keihard nee tegen een opdracht. Spaar eens allemaal uitnodigingen voor social events op en kies er alleen de allerleukste uit. Door meer grenzen aan te geven, heb je ineens meer tijd over. Ga dan meer doen van waar je goed in bent. Meer doen waar jij energie van krijgt. Dan bouw je het vertrouwen in jezelf weer op.

 

E) Meer geloven in jezelf leidt tot meer vreugde

Door meer te doen van waar je goed in bent. En meer te doen waar jij energie van krijgt, ontstaan er meer geloof in jezelf. Van dit alles krijg je ook meer vreugde in je leven. Wie wil dat nou niet?

Met welke kwaliteiten zou jij meer willen doen? Wat zou een eerste stap kunnen zijn?

 

Hoe lang wil jij wachten om vol zelfvertrouwen door het leven te gaan?

Beantwoord de volgende twee vragen eerlijk:
1. Wat gebeurt er wanneer je blijft doorgaan op dezelfde manier?
2. En hoe ziet jouw leven eruit als je minder last hebt van prestatiedruk en onzekerheid? Wanneer je volledig in jezelf gelooft?

Voor mij was het een hele zoektocht, maar het is gelukt. Ik ontdekte dat het niet gaat om die externe factoren (diploma, goede baan), maar om het geloven in jezelf. De inzichten uit mijn zoektocht deel ik graag met jou, zodat ook jij weer met meer plezier en vol vertrouwen door het leven kunt gaan.

Ontdek de inzichten tijdens onze workshop.

Jij wil toch ook niet langer wachten op een lekkere dosis zelfvertrouwen? Gun het jezelf om de touwtjes te laten vieren en luchtig en energiek in het leven te staan. Als ik het kan, kun jij het ook. Je bent al een mooi mens!

 

Workshop

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.