Erbij willen horen is een oerbehoefte. Tegendraads zijn lijkt dan tegenstrijdig. En toch zijn tegendraadse mensen hard nodig. Al is het al om de dingen die niet deugen aan te kaarten.
De meeste mensen passen zich geruisloos aan. Ze doen wat van ze verwacht wordt. Vaak leidt dit tot standaard antwoorden en standaard ideeën. We gaan zelfs met de meute mee terwijl we weten dat er iets niet klopt.
Proefpersonen passen zich aan
In een onderzoek van Solomon van Asch passen veel proefpersonen zich aan. In het onderzoek moesten de proefpersonen aangeven welk van de drie lijntjes net zo lang was als het lijntje op de eerste afbeelding.
Het antwoord was telkens in één opslag zichtbaar!
De echte proefpersoon was telkens als laatste aan de beurt om antwoord te geven. Verbijsterend: drie kwart van de deelnemers bleek zich minstens één keer aan te sluiten bij een foute beoordeling van zijn voorgangers. “Omdat ze het naar vonden om anders te zijn”, zeiden ze achteraf.
Wees eens gek
Steve Jobs zei het al: “Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers.” Die mensen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een bedrijf.
Een Amerikaanse organisatiepsycholoog komt op een andere manier met dezelfde boodschap. In zijn boek “Originals: How non-conformists change the world”. Iedere groep heeft een aantal dwarsdenkers nodig voor originele ideeën.
Vraag je eens wat minder vaak af wat anderen van je denken. Doe eens lekker tegendraads.
Tegendraads in organisaties
Laatst las ik ergens dat managementtrainees zich gemiddeld na 3 maanden hebben aangepast aan hun werkomgeving. Verontrustend. Blijkbaar is de heersende norm heel sterk – zo doen we het. Je kunt kiezen om mee te doen, te doen zoals het hoort. Of niet. Veel mensen kiezen toch de eerste optie.
Tegendraadsheid in organisaties zou juist gekoesterd moeten worden. Nieuwe medewerkers en stagiaires gaan meestal na een paar weken vragen stellen. Sommige zaken lijken namelijk onlogisch of zouden beter kunnen. Het is juist belangrijk om het van iemand met een frisse blik te horen.
Denk vaker buiten de kaders
Denken buiten de kaders heeft niet alleen voordelen voor bedrijven en de samenleving, maar vooral ook voor jezelf. Je steeds aanpassen, een rol spelen kost veel energie. Geloof in jezelf en geniet van een minder standaard leven.
Tegendraadse mensen zijn hard nodig. Laten we daar een groep van vormen. Gaat die oerbehoefte van ‘erbij horen’ toch nog in vervulling.
Doe jij ook mee?
Heb jij ook zin om eens lekker tegendraads te zijn? Kijk dan eens naar de programma’s van Schaamteloos imperfect.
Recente reacties