In Nederland heeft één op de 5 mensen last van slaapproblemen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot minder weerstand en een slechtere concentratie. Te weinig slapen is zo slecht voor ons dat je het zou kunnen zien als het nieuwe roken. In de jaren ’50 werd gewaarschuwd voor roken. Nu moeten we gewaarschuwd worden voor slecht slapen.

 

Slaapprofessor trekt aan de bel

 

Slaapprofessor Eus van Someren trekt ook aan de bel. We slapen in Nederland lang niet zo goed als we zouden moeten doen en dat maakt ons dik en ongezond, zegt hij. Tijdens het slapen herstelt ons brein. Het is belangrijk om de rust te krijgen voor de processen van allerlei lichaamsfuncties. Wanneer we te weinig slapen, gaat afvallen bijvoorbeeld ook moeilijker. Slaapgebrek zorgt er bijvoorbeeld voor dat je overdag meer trek hebt in suikers en snacken. Ook gaan we minder gauw in beweging wanneer we slecht slapen. Op de bank hangen lijkt ineens veel aantrekkelijker…

Volgens Van Someren heeft één nacht minder slaap al grote gevolgen: Je bent minder alert en vatbaarder voor een griepje of verkoudheid.


Hoe kunnen we zelf beter slapen?

 

  • Ook hier gaat van Someren op in: “We kunnen leren van natuurvolken. Die staan elke dag op hetzelfde tijdstip op. Die regelmaat is belangrijk. Vooral het opstaan op hetzelfde tijdstip. En doe ‘s ochtends meteen de gordijnen open. Licht in de ochtend zorgt ervoor dat je ‘s avonds beter in slaap valt.”
  • Kunstlicht beïnvloedt het slapen. Vooral blauw licht in de avond geeft een storing in ons biologische ritme. Door blauw licht word je alerter en daardoor val je moeilijker in slaap.
  • De kwaliteit van het slapen is belangrijker dan het aantal uren slaap. Sommige mensen raken bijna in paniek of worden chagrijnig als ze geen 8uur meer kunnen slapen. Veel volwassenen hebben echter genoeg aan 7 uur.
  • Goede slapers ruimen al slapend de spanning van de dag op.

De nadelen van slaapgebrek zijn ook te zien op het werk. Wetenschappers ontdekten dat die mindere weerstand en de slechte concentratie veel effect hebben op ons werk. Het is zelfs zo dat dit de grootste bedreigingen zijn voor de productiviteit op het werk.

 

Zouden organisaties slapen moeten stimuleren?

 

Bedrijven en organisaties zouden werknemers ook kunnen stimuleren om goed te slapen. Hier zijn best extreme voorbeelden van te noemen:

1. Een zorgverzekering in Amerika probeert het slapen te stimuleren. De verzekeraar betaalt 25 dollar per nacht als werknemers 20 dagen achter elkaar vroeg naar bed gaan.

2. Een Japans bedrijf, Crazy inc., heeft ‘lanterfanterbonussen’. Het bedrijf wil voorkomen dat medewerkers te kort slapen en een slaapgebrek opbouwen. Zo kunnen werknemers luierpunten scoren door 5 nachten minimaal 6 uur in bed te liggen. Een erg laag aantal uren lijkt mij zo. Maar voor deze werknemers kan de bonus al oplopen tot 500 euro per jaar, die besteed kan worden in de bedrijfskantine. Nu maar hopen dat ze daar gezonde maaltijden verkopen 😉

 

Wat vind jij?

 

Ben je zelf verantwoordelijk voor een goede nachtrust? Of zouden werkgevers dit moeten stimuleren? Laat het weten in de reacties!

Een bericht sturen of vragen stellen vinden we leuk: contact.

 

 

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.