Ken je dat? Het brave meisjes-syndroom? Dat je graag aardig gevonden wilt worden. En lief. Daardoor ben je constant aan het pleasen.

Ik ken het ook van mijn jongere zelf: “Als ik mij aan de regels hou, lief ben, dan krijg ik niet op mijn kop. Dan vinden ze mij lief. Ik wil niet dat ze boos op mij worden. Daarom doe ik altijd wat ze zeggen. Ik wil anderen niet tot last zijn.”

 

Het schoolreisje

Ik kan mij herinneren dat ik op schoolreis was. We werden in groepjes ingedeeld. Ik luisterde niet goed naar alle regeltjes, want ik zou met toch als dat perfect brave meisje gedragen. Ik wist precies wat de grote mensen wel & niet wilden en paste mij geruisloos aan.

Bij het schoolreisje bleken echter meer regels te zijn en aangezien ik ze niet had gehoord, hield ik mij er niet helemaal aan. Ik weet nog dat ik helemaal overstuur was. Helemaal in de war, want ik wist toch altijd precies wat er van me verwacht werd?!

 

Waarom speelt het brave meisje met vuur?

Waarom zou dat perfecte, brave meisje met vuur spelen? Nee, niet omdat ze dan op haar kop kan krijgen. Ze is geen rebel. Ze speelt met vuur doordat ze zo bezig is met zich aanpassen. Ze wil alleen maar lief zijn voor anderen.

Dit gaat doorwerken in het latere leven. Zo voelde ik me vaak verantwoordelijk om anderen tevreden te houden. Ik dacht niet in mezelf. Op een gegeven moment wist ik niet eens meer waar ik zelf behoefte aan had.

 

De nare gevolgen

Gelden meerdere van deze termen ook voor jou? Lief, zacht, braaf, bezorgd om anderen, meegaand, gehoorzaam. Veel van deze mensen, waaronder ikzelf, krijgen later een depressie, paniekaanvallen of andere emotionele moeilijkheden.

Hoe dat kan? Twee belangrijke redenen:
1. Je bent bezig om je eigen verlangens en gevoelens te onderdrukken.
2. Een ander komt op nr. 1.

Als we naar wensen en verlangens van anderen leven, dan negeren we automatisch onze eigen wensen en verlangens. Heb je als kind niet naar jezelf geluisterd? Je eigen behoeftes weggecijferd? Dan weet je als volwassenen vaak niet meer wat je zelf wilt, wie je zelf bent. Je gevoelens uiten & iemand de waarheid zeggen / eerlijk zijn, is dan lastig voor je.

 

Wat kan het brave meisje anders aanpakken?

  • Het is belangrijk om je gevoelens niet langer te negeren, weg te drukken. Hierdoor ontstaan juist (emotionele) problemen.
  • Wees eerst eens lief voor jezelf.
  • Luister naar jezelf. Wat wil jij? Zet jezelf op nr. 1.
  • Wees eens lekker rebels. Zet daarin geen enorme stap, maar ga met kleine experimentjes proberen de rebel uit te hangen. Ontdek hoe lekker dat kan voelen!
  • Is dit lastig voor je? Wacht dan niet te lang met hulp zoeken. Je hoeft niet alles alleen te doen. Dat zou je een vriendin toch ook niet aanraden?
  • Zoek dan hulp die bij jou past. Dat hoeft niet per se bij mij te zijn, maar zoek in elk geval iemand waarmee je een klik hebt.

Geen artikelen meer missen? Neem eens een kijkje op de kennisbank, www.schaamteloosimperfect.nl/kennisbank & meld je aan. Je ontvangt dan een paar keer per maand een mailtje van mij.

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.