Je kent het wel, voordat je vakantie krijgt, is het vaak stressen. Op het werk moet er van alles af. Als het bij jullie een beetje gaat zoals bij ons, dan is op vakantie gaan ook stressen. Ook al gaan wij niet kamperen, toch gaan er een heleboel spullen mee, vooral voor de kinderen. Op de laptop wordt de meeneemlijst weer opgezocht en we kunnen heel wat uurtjes kwijt om alle spullen te verzamelen. En dan maar afwachten of we alles in de auto gepropt krijgen. Waar is de tijd gebleven dat ik twee weken met mijn backpackje naar Italië ging, een backpack die ook nog als handbagage mee mocht?

Toch leer ik hier ook weer van. En zorg ik dat ik de dingen anders aanpak. Daarom hier mijn zeven zomertips.

 

1. Stress verminderen: Prioriteiten stellen op het werk

Stressen op je werk voordat je met vakantie gaat. Meestal wil je op het werk van alles afhebben, zodat je na de zomer met een schone lei kan beginnen. Of zodat je collega’s niet met van alles worden opgezadeld. Heel lief je van je, maar niet nodig. Ga er daarom even voor zitten en schrijf op welke dingen ÉCHT af moeten voor jouw vakantie. Loop het lijstje door en stel jezelf nogmaals de vraag: kan dit ook na de vakantie?

Het lijstje dat je nu overhoudt, ga je als eerste afwerken. Voor de overige taken zorg je voor een goede overdracht. Of zoals ik het op een gegeven moment deed: stop de verschillende taken in mapjes en schrijf op een geeltje waar je ook alweer gebleven was. Dit is nodig, want als je echt je werk gaat loslaten deze zomer, weet je wanneer je terugkomt niet meer met welke taken je allemaal bezig was.

 

2. Stressen afbouwen: Voor je met vakantie gaat

Gaan er nu ineens wat gaten in je agenda ontstaan? Super! Dan ga je die tijd gebruiken om lekker af te bouwen. Ruim je bureau eens op, maak een kletspraatje met een collega en nog een collega en plan alvast wat afspraken voor na de zomer.

Ook handig: zet je out-of-office alvast aan één of twee dagen voordat het je laatste dag is. Laat ‘m ook nog 1 dag doorlopen wanneer je terugkomt.

Ga je toch doorbikkelen tot aan je vakantie, dan heb je grote kans dat je instort tijdens de vakantie. Denk eens even terug aan de andere vakanties? Hoe vaak word jij juist ziek wanneer het vakantie is? Hoe vaak ben jij aan het begin van de vakantie chagrijnig of kortaf tegen de kinderen, omdat je nog niet in de rustmodus bent beland? Dat komt door al het stressen vooraf. Wanneer je dan rust krijgt, komt alle spanning eruit.

 

3. Rustig op vakantie gaan

Wil je rustiger op vakantie? Minder stressen? Zorg dan dat je géén strakke planning maakt. Het klinkt simpel, maar doe je het ook? Wij gaan dit jaar voor het eerst direct op vakantie als de zomervakantie begint. Mijn dochter gaat vrijdagochtend naar school. Ik heb ervoor gezorgd dat mijn zoontje die ochtend extra naar de opvang kan. Mijn man en ik pakken de eerste spullen donderdagavond en hebben allebei vrijdagochtend helemaal vrij gepland om alle spullen bij elkaar te rapen en in de auto te mikken. Ik ben hele benieuwd hoe het ons bevalt om direct op vakantie te gaan. Tot nu toe vond ik het ook erg fijn om op zondag te vertrekken. Nog even een rustig dagje en op zondag is het rustiger op de weg.

 

4. Werk loslaten 

Je hebt er niks aan wanneer je na de vakantie onuitgerust weer aan het werk moet. Zorg er daarom voor dat je het werk écht kunt loslaten. Neem zo weinig mogelijk beeldschermen mee op vakantie. Ik snap het, een telefoon is het handig om het thuisfront te laten weten hoe het gaat. Vorig jaar heb ik daarom alleen mijn telefoon meegenomen. Deze heb ik om de paar dagen 10 minuutjes aangezet en daarna weer uit. Vroeger moesten we het ook doen met een telefooncel, dus waarom is deze manier van omgaan met de mobiele telefoon niet mogelijk?

Is dit toch een stap te ver? Hou je dan in elk geval aan de volgende regels: geen werkmail, geen voicemail, geen opdrachten of vragen vanuit het werk tijdens de vakantie.  Lastig? Denk dan voor aan het resultaat: je wilt na de vakantie weer helemaal fris & fruitig kunnen beginnen aan het werk. Dat betekent dus ook: tijdens de vakantie zo weinig mogelijk stressen. Zo jammer als je een mailtje voorbij ziet komen waarvan je in de stress schiet. Op dat moment kun je er waarschijnlijk toch weinig aan doen. Of: er is altijd een collega die het zou kunnen oppakken.

 

5. Niet alles willen zien

Dan ben je lekker aangekomen op je bestemming. Hulde aan de personen die dan heerlijk met een boekje kunnen luieren op het strand (of het grasveld). Velen van ons kunnen dan echter moeilijk écht tot ontspanning komen. Ze plannen allerlei leuke activiteiten en zitten weinig stil. Ook veelvoorkomende FOMO speelt parten: the fear of missing out. Bang zijn dat je een mooi plekje van de vakantiebestemming hebt gemist en daardoor van alles en nog wat gaan bekijken. Je kunt ervoor kiezen om dat dit jaar anders te doen. Plan bewust rustdagen in. Probeer je hoofd echt rust te geven, eventueel met meditatie op je mp3-speler. Neem als doel dat je niet alles wilt zien. Toch wat gemist? Dan heb je een mooie kans om nog eens naar de vakantiebestemming toe te gaan.

 

 

6. Thuis de toerist uithangen

Minder ver weg geweest? Of thuis gebleven? Je ziet vaak dat mensen zich hiervoor schamen. Ze denken: dat is niet zoals het hoort, zoals van ons verwacht wordt. Doe eens lekker imperfect & blijf toch thuis of lekker in de buurt. Ga eens heerlijk de toerist uitgehangen in je eigen omgeving. Ga eens met de kinderen naar de camping in de buurt om te spelen. Of ga dorpjes ontdekken. Of die boottocht, die je anders op je vakantiebestemming zou doen, zoek die nu eens bij jou in de buurt. Vanaf het water ziet de omgeving er nog weer heel anders uit. Misschien ga je zelfs nieuwe plekjes ontdekken. De schaamte hiervoor kun je heel makkelijk overwinnen: door erover te vertellen. Daar houdt schaamte namelijk niet van. Vertel dus hoe lekker het was om eens thuis te blijven. Ik wens je in elk geval alvast heel veel plezier!

 

7. In het huis van familie of bekenden

Een heerlijke optie, waar wij al meerdere keren gebruik van hebben gemaakt = vakantie in het huis van familie of vrienden. Wij wonen zelf in Drenthe en een deel van mijn schoonfamilie woont in Maastricht. Wij verblijven regelmatig in hun huis als zij op vakantie zijn. Heerlijk om alles bij de hand te hebben met twee van die kleintjes en toch in een mooie, nieuwe omgeving. Vorig jaar hebben vrienden van ons ook in ons huis vakantie gevierd. Dit jaar zullen mijn ouders er wellicht eens zijn, want zij zitten in een tijdelijk huis waar het nogal warm kan worden.

 

Extra tip:

Doe je wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Dus blijf je hetzelfde doen, dan blijf je in dezelfde cirkel rondlopen. Dan wordt het dus niet anders. Kies er daarom bewust voor om dit jaar de dingen anders aan te pakken. Dan krijg je ook andere resultaten.

 

Voor de rest zeg ik, gebruik de tips die jou handig lijken & voer ze vooral niet perfect uit. Want, als je de dingen lekker imperfect doet, kun je een dosis extra lol verwachten.

 

Want to be happy? Stop trying to be perfect… 

Fijne vakantie allemaal!

Vrolijke groet, Janien

 

P.S. Wil je vaker lekker imperfect door het leven? Ik kan je vertellen dat het heerlijk is. Gun jezelf een gelukkiger, relaxter en vrijer leven. Lees nu meer over de lekker imperfect challenge: www.schaamteloosimperfect.nl/programmas/challenge

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.