Hoe kun je perfectionisme herkennen? De kern van perfectionisme is dat je jezelf graag wilt bewijzen. Voor jouw gevoel ‘is het nog niet goed genoeg’. Je twijfelt aan jezelf. Daarom ben je constant op zoek naar bevestiging. Perfectionisme is echter niet voor iedereen hetzelfde. De één kan moeilijk voor zichzelf zorgen, de ander stelt enorm hoge eisen. De verschillende uitingsvormen:

 

1. Van alles moeten

Je moet veel van jezelf. Hard werken. Je voelt je verplicht om een paar keer per week te sporten. Daar hoort natuurlijk ook gezond koken bij. Ook wil je meedoen aan allerlei sociale activiteiten. Je wilt niks missen. Terwijl je niet altijd zin hebt. Of gewoon té veel op je bordje.

 

2. Nooit goed genoeg

Bovenop dat ‘moeten’ komt het idee dat het ‘nooit goed genoeg’ is. Veel mensen met perfectionisme leggen de lat enorm hoog. Komen ze er per ongeluk toch in de buurt, dan gooien ze de lat gauw nog wat hoger. Het voelt daarom alsof ze falen. Perfectionistische personen kun je daarom ook herkennen aan de zin: Het kan altijd beter.

 

3. Altijd maar zorgen voor een ander

Interessant, perfectionisme kun je ook herkennen aan een enorme zorgzaamheid. Herken je jezelf bijvoorbeeld hierin? Je kunt je goed inleven in een ander. Je weet wat een ander nodig heeft. Je bent een echte goedzak. Je bent op zoek naar waardering. Wanneer je jouw behoefte om een ander te helpen negeert, krijg je daarna een enorm schuldgevoel. Hierdoor ontstaat de neiging om de volgende keer toch weer voor die persoon te zorgen.

 

4. Besluiteloosheid

Dat perfectionisme te herkennen is aan besluiteloosheid, was voor mij een eye-opener. Ik herkende mezelf wel als twijfelkont. Ik twijfelde over grote dingen: de relatie met mijn toenmalige vriend, de plaats waar ik woonde, het werk dat ik had. Maar ik kon ook heeerlijk twijfelen over kleine dingen: Wat zouden we nou eens eten vanavond? Wil ik de stad in of blijf ik thuis? Zonde van alle tijd. Wat een kopzorgen, zou m’n oma zeggen.

 

5. Niet voor je mening uit durven komen

In een gesprek of vergadering zal iemand met perfectionisme niet gauw voor z’n eigen mening uitkomen. Je bent bijvoorbeeld bang om iets raars te zeggen. Ook ga je niet gauw tegen iemand in, vooral niet als je jezelf minderwaardig voelt. Je denkt dan eerder dat de ander gelijk zal hebben. Een gemiste kans, want zo komen jouw mooie ideeën niet boven tafel.

 

6. Moeilijk feedback kunnen geven

Mensen met perfectionisme willen graag iedereen te vriend houden. Ze denken dat wanneer ze iemand feedback geven deze persoon hen misschien niet aardig meer zal vinden. Daarom zullen ze ook altijd proberen om ruzies of meningsverschillen te voorkomen. Dit kan overigens thuis, in de veilige omgeving, heel anders zijn.

 

7. Doorzetten

Ik ben een echte doorzetter. Nog zo’n fijne eigenschap. In het begin denk je ‘yes, ik ben een echte doorzetter, ik kom er wel’. Maar met deze eigenschap ga je vaak over jouw eigen grenzen heen. Want vaak blijf je doorzetten, ookal heb je wel in de gaten dat je te ver gaat.

 

8. Geen hulp willen vragen

Dat doorzetten komt mede doordat mensen met perfectionisme geen hulp willen vragen. Dit voelt namelijk als falen.

 

Perfectionisme bij jezelf herkennen & ermee omgaan

Niet alle uitingsvormen van perfectionisme zul je bij jezelf herkennen. Ook zijn er nog veel meer uitingsvormen. En over elke vorm zou ik wel een boek kunnen schrijven. Wil je dit zelf allemaal uitzoeken en er ook nog passende acties aan verbinden, ben je wel eventjes zoet. Lees daarom ook het artikel over omgaan met perfectionisme: https://schaamteloosimperfect.nl/omgaan-met-perfectionisme/

Geen tips meer missen? Meld je dan aan voor de artikelen via het aanmeldformulier voor het werkboek. Dit kan op de homepage.

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.