Op 25 juni 2019 is mijn onderzoek gelanceerd met als titel “Van eenzaamheid naar verbondenheid in de gemeente Borger-Odoorn”. Er zijn straatinterviews en diepte-interviews gehouden met allerlei inwoners, van jong tot oud. Het was erg bijzonder hoe open alle mensen waren. Wethouder Albert Trip over zegt hierover: “Het is een helder onderzoek geworden met verhalen van en over onze inwoners. En met initiatieven die al in Borger-Odoorn plaatsvinden. Dit is extra waardevol omdat de aanbevelingen mooi aansluiten op de beschreven wensen en behoeftes. Op die manier gaan we mét inwoners aan de slag tegen eenzaamheid.”
Lees hier het onderzoeksrapport.

 

Samen koken

Eén van de goede voorbeelden in de gemeente Borger-Odoorn is de wekelijkse kookactiviteit in het Vrijheidshof in Valthermond. Niet minder dan acht vrijwilligers koken daar elke weken voor omwonenden, met als doel mensen met elkaar in contact te brengen. Het is dan ook een gezellige bedoeling aan tafel. Wanneer de vrijwilligers aan het afruimen zijn, krijgen ze regelmatig met boze blikken te maken, want ja, ze zijn nog lang niet uitgekletst. Aan de eettafel zijn zelfs al mooie, nieuwe vriendschappen ontstaat. Dat is toch waar je het voor doet. Angelique Smid, teamleidster van Andes, zegt hierover: “Deze plek is één van de mooie voorbeelden van gemeenschapskracht. Iets voor een ander willen betekenen, samen komen en verbinden.”

 

Eenzaamheid

Toch kom je ook overal eenzaamheid tegen. In de gemeente Borger-Odoorn is 39% van de inwoners eenzaam en 6% ernstig eenzaam. Op de vraag of de deelnemers denken dat er in de buurt ook eenzaamheid voorkomt, wordt snel antwoord gegeven. Eén van de mannen zegt: “Ja natuurlijk, veel van de omwonenden zijn weduwe of alleenstaand. Maar je moet het toch zelf doen. Als je iets wilt, moet je zelf contact maken. Vroeger ging dat er heel anders aan toe. Nu wil ik niet zeggen dat alles maar weer zo moet als toen. Maar toen stond je écht voor mekaar klaar. De buurman helpen met hooien, en wat al niet meer. Met de portemonnee dicht. Dat heb je nu niet meer.”

 

Verhalen

Juist voor dit soort verhalen is het onderzoek in de gemeente uitgevoerd. Al eerder was onderzoek gedaan naar de cijfers, de percentages en nu wilde Andes op zoek gaan naar de persoonlijke verhalen achter eenzaamheid & hoe daarmee om te gaan. Deze verhalen zijn vervolgens gekoppeld aan de literatuur. Janien Leeuwerke, onderzoeker van het rapport: “Eenzaamheid is geen ziekte die we willen bestrijden, het gaat veel meer om het creëren van verbondenheid in gemeenschappen. Je kan het best beginnen met wat sterk is, wat is sterk in de inwoner en wat sterk is in de gemeenschap. In plaats van te beginnen wat mis is. Het is daarom heel belangrijk om burgerinitiatieven te stimuleren, zoals Andes doet.”

 

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Uit het onderzoek komt naar voren dat het betrekken van het sociale netwerk, familie, buurt, vrijwilligers van groot belang is. Toch kun je zelf ook van betekenis zijn. Wanneer je zelf eenzaam bent, kun je zelf stappen gaan zetten of het lef hebben om hulp in te schakelen. Daarnaast heeft iedereen eenzame mensen in de straat wonen. Ook daar kun je simpel iets voor doen. Kook eens wat extra groentesoep, maak eens een praatje in de tuin of neem eens iemand mee naar een activiteit in het dorp. In het rapport staan allerlei aanbevelingen. Er zijn aanbevelingen voor de gemeente, aanbevelingen voor de professionals, maar bovenal ook voor inwoners. Iedereen kan namelijk zijn of haar steentje bijdragen aan het welbevinden van een ander. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Actie

Alleen een onderzoek is natuurlijk ontzettend boeiend 😉  Nog belangrijker zijn de vervolgacties. Voor Andes zijn de uitkomsten van het onderzoek input voor een actieplan. De eerste ideeën liggen op de tekentafel en gaan we nog niet verklappen. Daarnaast is dit ook het moment om als inwoners in actie te komen. Je kunt samen met buurtgenoten, Andes of de gemeente duurzame oplossingen creëren waarmee we van eenzaamheid naar verbondenheid gaan.

 

Meer lezen?

Voor meer artikelen over eenzaamheid, kun je kijken op:
– De categorie ‘eenzaamheid’ op mijn kennisbank
– De website van Andes.

Veel leesplezier!

 

P.S. Het plan is om op basis van het onderzoek & meer een online cursus te ontwikkelen voor professionals en inwoners. Mocht je hier interesse in hebben, mag je mij een mail sturen en dan zet ik jou op de ‘interesse-mailltijst’. Mail: janien@schaamteloosimperfect.nl

 

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.