Kun je leren omgaan met perfectionisme? Kan dat, perfectionisme loslaten? Dit zijn vragen die ik vaak hoor. Perfectionisme zit vaak diep in ons verweven, dus ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het is zeker niet onmogelijk. Mensen denken vaak dat je dan ineens grote veranderingen moet doorvoeren. Daar geloof ik niet in. Je kunt het beste beginnen met kleine stapjes, zodat het niet (ver) buiten je comfortzone ligt. Door klein te beginnen, blijven de kritische stemmetjes in je hoofd wat meer op de achtergrond en dat is prettig wanneer we nieuwe dingen willen uitproberen.

Hieronder lees je meer tips over het omgaan met perfectionisme. Kies vooral de tips die bij jou passen. Wil je eerst meer lezen over het herkennen van perfectionisme? Lees dan dit artikel: https://schaamteloosimperfect.nl/perfectionisme-herkennen/

 

7 tips voor het omgaan met perfectionisme:

 

1. Een andere manier wíllen

Mensen met perfectionisme hebben nogal eens de volgende gedachte: “Ja maar, ik wíl ook dat alles perfect gaat. Ik wil niet anders.” Wanneer je echter te lang door gaat en steeds over je eigen grenzen gaat, help je jezelf uiteindelijk in de prak. Omgaan met perfectionisme begint dus met een andere aanpak wíllen. Nog niet overtuigd? Bedenk eens wat er zou gebeuren als je op deze manier door zou gaan de komende jaren. Hoe voelt dat………..? En hoe zou het zijn wanneer je meer zou geloven in jezelf……? En jouw keuzes. En jouw behoeftes. Hoe voelt dat………?

 

2. Positief denken

Veel mensen met perfectionisme voelen zichzelf minderwaardig (niet allemaal natuurlijk). Ze kijken, net als ik vroeger, op naar andere mensen. Doordat je jezelf minderwaardig voelt en hoge eisen stelt, voelt het al snel alsof je niet goed genoeg bent. Door de negatieve gedachtes kom je in een spiraal naar beneden. Het kan zijn dat je jezelf helemaal de put in praat. Bedenk dit eens: wat een invloed kunnen negatieve gedachtes hebben zeg. Als negatieve gedachtes zo’n invloed kunnen hebben, betekent het ook dat positieve gedachtes een grote invloed kunnen hebben. Positief denken kan daarom helpen bij het omgaan met perfectionisme.

 

3. Focus op wat jou makkelijk af gaat

Wat kun jij zonder opleiding of cursus? Wat gaat jou gemakkelijk af? Waar ben jij uniek in? Vaak is dit iets waarvan jij denkt dat het heel normaal is. Anderen vinden dat echter helemaal niet normaal en soms zelfs knap ingewikkeld. Leg eens de focus op wat jou makkelijk af gaat. Ga jouw goede kanten meer inzetten, in plaats van te bedenken wat je nog allemaal kunt verbeteren. Leren omgaan met perfectionisme kan dus ook een makkelijke weg zijn.

 

4. Voelen in plaats van denken

We zijn geneigd om veel na te denken. We houden van logisch denken. We vinden het heerlijk om alles te analyseren. Dat is ook niet gek: Onze hersenpan is steeds belangrijker geworden in onze prestatiemaatschappij. We zijn echter vergeten dat we niet alles kunnen beredeneren. Soms kun je beter vertrouwen op je gevoel. We zijn vergeten hoe krachtig onze intuïtie kan zijn. Ook ik ben analytisch erg sterk. Mijn hoofd draait vaak overuren. Toch weet ik ook dat mijn gevoel mij veel vertelt. Zelf ben ik daarom aan de slag gegaan om mijn hart meer te laten spreken.

 

5. Wat jij écht belangrijk vindt

Wat vind jij nou écht belangrijk? Dat is soms moeilijk te bedenken, want als je perfectionistisch bent, probeer je vaak te voldoen aan verwachtingen van anderen. Of je probeert te doen zoals het hoort. Wat kan werken, is om eens te bedenken waar je trots op zou zijn aan het einde van je leven. Dat klinkt misschien cru, maar op deze manier kunnen jouw ambities wel eens in een heel ander daglicht komen te staan. Dit gebeurt vooral wanneer je jouw gedachtes eens wat meer loslaat en wat meer gaat voelen. Wanneer je hiermee écht aan de slag gaat, kunnen er nog eens heel onverwachte zaken naar voren komen.

 

6. Actie

We zijn vaak goed in groots dromen. Maar hoe gaan we dat nou in de praktijk brengen?! Hoe kun je nou zorgen dat die dromen dichterbij komen? De truc is om dan juist die grote dromen niet meteen te willen bereiken. Het werkt om dan de stappen kleiner en concreter te maken. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vraag: Waar kun je deze week al mee aan de slag? En ook hier geldt: wellicht kom je op een spoor dat je helemaal niet verwacht had, maar wat jou juist veel moois brengt.

 

7. Geloof in jezelf

Last but not least: Geloof in jezelf. Jij bent de moeite waard. Je bent goed zoals je bent. Omgaan met perfectionisme betekent niet veel meer dan leren jezelf te zijn. Jezelf te laten zien. En blij te zijn met jezelf en de keuzes die je maakt. Als ik dit stadium kan bereiken, kun jij het ook!

 

Aanbod van Schaamteloos Imperfect

Vind jij het tijd om de zaken eens anders aan te pakken? Ben jij voorstander van persoonlijke ontwikkeling & heb je zin om actie te ondernemen? Dan ben je helemaal geschikt voor één de programma’s van Schaamteloos Imperfect. Klik hier voor meer info over de programma’s: https://schaamteloosimperfect.nl/programmas

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.