Nieuwjaar staat weer voor de deur. De tijd om aan de slag te gaan met goede voornemens. Maar ja, hoe vaak hou jij die vol? En waarom wou je die doelen eigenlijk bereiken? Wat zat daarachter? Tijd om het eens anders aan te pakken.

Want als je niet weet waarom je bepaalde wensen en verlangens hebt. Of welke diepe wensen daarachter zitten. Dan weet je niet of je op het juiste pad zit.

 

7 GROTE vragen voor nieuwjaar

Stel jezelf dit jaar 7 grote vragen. Begin met een reflectie op het afgelopen jaar. En doe aan het eind een visualisatie, zodat de kans groter wordt dat jouw wensen gaan uitkomen. Om écht wat aan deze oefening te hebben, geef ik je nog wat extra tips:

– Trek voor de vragen minstens 30 minuten uit.
– Denk niet te lang na over de antwoorden. Schrijf vooral op wat er in je gedachten springt.
– Het maakt niet uit of je denkt dat het realistisch is om het komend jaar voor elkaar te krijgen. Wanneer je jouw wens opschrijft, is die kans ineens al een stuk groter geworden dat hij ook gaat uitkomen.
– Blijf schrijven. Want juist als je langer schrijft dan dat je van plan was, komen er verrassende gedachtes naar boven.
– Schrijf vanaf vraag 2 t/m 7 alsof jouw wensen al zijn uitgekomen. Dat het al is zoals jij wilt.
– Lees jouw antwoorden volgend jaar terug & vul de vragen dan ook opnieuw in.
– Natuurlijk hoeft dit niet per se met nieuwjaar. Je kunt het bijvoorbeeld ook jaarlijks met je verjaardag doen.

 

1. Wat heb je ontdekt tijdens het afgelopen jaar?

Dit gaat niet alleen over je werk, maar bijvoorbeeld ook over bepaalde gebeurtenissen, het ontmoeten van mensen en het meedoen aan activiteiten. Denk bijvoorbeeld eerst aan de hoogtepunten. Wat zeggen die over jou en jouw kwaliteiten? Waar heb jij het afgelopen jaar veel energie van gekregen? Kijk vervolgens ook naar de dieptepunten. Wat heb je geleerd van jouw fouten? Heb je bijvoorbeeld ontdekt dat iets niet bij je past. Of weet je hoe je in vervolg iets anders zou aanpakken…

 

2. Wie ben jij het in nieuwe jaar?

Voorbeeld: Ik ben een liefdevolle moeder en partner. Een fanatieke badmintonster. Ik ben een vriendin met wie je lekker kan kletsen. Daarnaast ben ik iemand die geniet van het werk, met alleen maar projecten en ander werk dat ik ook zou blijven doen als ik de loterij zou winnen.

 

3. Met wie ben jij in het nieuwe jaar?

Voorbeeld: Ik heb veel tijd met mijn man en kinderen. We eten nog steeds bijna altijd met z’n viertjes ’s avonds. Ook breng ik veel tijd door met mijn ouders, die komend jaar bij ons in het dorp komen te wonen. Ik heb genoeg aan een paar hele goede vrienden, inclusief mijn nichtje. Hier maak ik het komende jaar genoeg tijd voor.

 

4. Wat wil jij hebben in het nieuwe jaar?

Voorbeeld: Ik heb komend jaar lekker veel vakantie, inclusief dat lekkere zonnetje. Ook heb ik het komende jaar een succesvol bedrijf en nog mijn leuke baan voor 2 dagen in de week als hbo-docent. Gelukkig hebben we thuis een schoonmaakster voor.

 

5. Wat doe jij in het nieuwe jaar?

Voorbeeld: In de eerste plaats doe ik aankomend jaar allerlei leuke dingen met ons gezin. Daarnaast ga ik het aankomende jaar veel mensen inspireren om lekker imperfect door het leven te gaan en ga ik veel professionals en vrijwilligers inspireren om anders om te gaan met eenzaamheid. Ook blijf ik badmintonnen en hardlopen. En niet te vergeten: me-time.

 

6. Waar ga je naartoe in het nieuwe jaar?

Voorbeeld: Tijdens mijn me-time maak ik tijd voor de schoonheidsspecialist en de sauna. Met onze familie gaan we op vakantie naar het buitenland. Verder blijven we in Borger wonen, heerlijk dichtbij de natuur (2 jaar geleden schreven mijn man en ik beide op dat we dichter bij familie wilden wonen en dichter bij de natuur. We wonen hier nu 1,5 jaar.)

 

7. Hoe voel jij je na nieuwjaar?

Voorbeeld: Ik voel me schaamteloos imperfect. Ik ben blij met mezelf en de mensen om mij heen. Ook heb ik meer energie, want onze nachten zullen een stuk verbeteren. Ik ga het komende jaar vol vertrouwen tegemoet.

 

Visualiseer jouw toekomst

Door je voor te stellen dat je de doelen al bereikt hebt, komen deze daadwerkelijk dichterbij.

Ga nu eens op een rustig plekje lekker zitten. En stel je voor dat bovenstaande al bereikt is na nieuwjaar. Zie het voor je. Merk op hoe je je voelt. Het is handig om dit met je ogen dicht te doen.

 

Een berichtje

Ik ben erg benieuwd hoe je de oefening vond en natuurlijk welke wensen er volgend jaar allemaal zijn uitgekomen. Ik zie graag berichtjes verschijnen van jullie: www.schaamteloosimperfect.nl/contact 

Voor nu wens ik je fijne feestdagen toe & een mooi, lekker imperfect nieuwjaar!

 

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.