Ik had al veel vaker wat gehoord over Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe. Nu was er ook een documentaire van haar te zien op Netflix. Toch dacht ik nog: “een documentaire over opruimen, daar heb ik nou niet heel veel zin in.”
Dat idee veranderde totaal na de eerste aflevering, waar Marie Kondo samenwerkt met een jong gezin. Het was in 3 woorden: boeiend, herkenbaar en confronterend. Inmiddels heb ik twee boeken van Marie in huis en heb ik de kledingkasten van mijzelf en de kinderen op orde. En nog belangrijker: ik heb zin om nog veel meer op te ruimen!
Zal ik jou ook aansteken met mijn enthousiasme?
Opruimen betekent iets anders dan opbergen. We zijn allemaal op zoek naar een wondermethode om onze spullen in op te bergen. Maar als je al je spullen wilt opbergen, zit je binnen de kortste keren weer in de troep. Marie Kondo noemt dit het jojo-effect. De Konmari-methode is een eenmalige methode. Als je één keer op deze manier jouw hele huis (of werkplek) opruimt, krijg je geen terugval.
Opbergen = terugleggen op z’n plaats.
Opruimen = wegdoen & een vaste plaats geven.
De truc: een duidelijk einddoel voor ogen & alle spullen één keer goed opruimen
à een voelbaar resultaat.
à een huis dat straalt.
Hoe begin je met de methode van Marie Kondo?
Een paar weken geleden ben ik begonnen. Mijn kast straalt en ik ook. Ik heb het hardlopen nog nooit zo lang volgehouden. En ik heb meer energie en meer ruimte. Heerlijk!
Een paar belangrijke tips van Marie Kondo:
- Stel je voor hoe jouw ideale woonruimte (of werkruimte) eruit ziet. Maak hier eventueel een collage van. Het is fijn om dat ideaalbeeld in gedachten te houden.
- Sorteer spullen per categorie, niet per plek. We zijn gewend om kamer voor kamer op te ruimen, of zelfs kastje voor kastje. Dat werkt niet. Verzamel alle spullen uit het hele huis van één categorie, zodat je goed kunt zien wat je allemaal hebt.
- Dan is er een vaste volgorde van categorieën: kleding, boeken, papier, komono (overige spullen) en spullen met emotionele waarde.
- Wanneer je één categorie hebt uitgezocht, berg je het op 1 plek op.
Spark-joy – word ik er blij van?
Bij elk item stel je jezelf de vraag: word ik hier blij van? Marie Kondo noemt dit ‘Spark joy’. In het begin is het best lastig om aan te voelen. Als je er moeite mee hebt, kun je ook beginnen met het maken van een top 3 (zonder daar al te lang over te dubben). Wanneer je een item vast hebt en het voelt zwaarder is het niet oké. Voel je een sprankeltje geluk dan is het goed. Je kunt ook ergens gelukkig van worden als het nuttig is.
! Je gaat dus niet meer alleen de dingen wegdoen die af zijn of die je een jaar niet meer hebt gebruikt. Je houdt alleen waar je blij van wordt. Pas dan gaat je huis stralen.
Categorie 1 – Kleding
De eerste categorie die je gaat opruimen is kleding.
- Verzamel alle kleding (+ schoenen en tassen) uit het hele huis en leg alles op één hoop. De enige uitzondering: kleding die in de was zit. Kijk er eens goed naar.
- Pak alle kledingstukken 1 voor 1 in je hand. Voel of je er blij van wordt. Voel je dat sprankeltje? Dan hou je het kledingstuk. Zo niet, dan leg je het liefdevol weg in een mand of zak. Je bedankt de kledingstukken voor de bewezen diensten.
- Begin met kleding die je dichtbij je hart draagt. Dan is de ‘spark-joy’ makkelijker te bepalen.
- Alles uitgezocht? Dan vouw je de kleding op volgens de Konmari-methode, zie ook dit filmpje: https://youtu.be/Lpc5_1896ro
- Sorteer ook op kleur: lichte kleuren vooraan.
- Sorteer hangende kleding op lengte en soort: de langste kleding links en rokken, jasjes, broeken etcetera bij elkaar.
De kledingkast van mijn dochter
Zelf heb ik eerst samen de kledingkast van mijn dochter (4) uitgepluisd. Ik dacht: zij kan makkelijk aangeven of ze ergens blij van wordt. Ze denkt niet: “Oh, die jurk heb ik nog niet zo lang” of “Dat truitje was best prijzig”. Ik moest een paar keer slikken bij de kleding die ze wegdeed, maar verder werkte het goed 😉
Net als bij mezelf heb ik eerst al haar kleren als een berg op haar bed gelegd. Roos had er wel zin in, maar wou nog weten wat we met de kleren zouden doen die in de mand werden gelegd. Ik: “Die brengen we naar de kledingcontainer en dan worden de kleren naar kinderen gebracht die niet zoveel kleren hebben.” Dat vond ze een strak plan.
Categorie 2 – Boeken
Marie Kondo zegt: Het bij boeken gaat om de leeservaring. Wanneer je een boek hebt gelezen, heb je het boek ervaren. Ook al herinner je het boek niet helemaal, je hebt het toch tot je genomen. De ruimte die je maakt door boeken weg te doen à tot nieuwe informatie die tot jou komt op het juiste moment.
Het opruimen van boeken:
- Onder geen beding ga je de boeken lezen. Je mag ze zelfs niet open slaan!
- Vervolgens leg je alle boeken in stapels op de grond.
- Je pakt ze 1 voor 1 in je handen. Word je er blij van? Dan hou je het boek. Zo niet, dan kan het weg.
- Bij series kun je een paar vasthouden of de stapel omhelzen voor de blij-test.
- Heb je een boek half uit of nooit gelezen dan kan het hoogstwaarschijnlijk weg.
De overige categorieën van Marie Kondo
De overige categorieën zijn:
- Papier
- Komono (overige spullen)
- Spullen met emotionele waarde
Die laatste bewaar je tot het laatst, zodat je ondertussen goed de blij-test kan doen. Bij spullen met emotionele waarde is dat namelijk het lastigste te bepalen. Kom je deze spullen gedurende het opruim-proces tegen, bewaar ze dan bij elkaar op een tijdelijke plek. Aan het einde pak je deze spullen erbij.
Voor de overige categorieën kom ik nog met meer tips. Zover ben ik nu zelf nog niet (met opruimen en de boeken van Marie Kondo).
De resultaten
Wel heb ik al geweldige resultaten mogen ervaren, ookal is het opruimproces nog niet af:
- Een opgeruimd huis. Het lijkt wel of het huis groter is…
- Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd.
- En geloof het of niet: van een opgeruimd huis gaat je zelfbeeld omhoog.
Op andere terreinen ineens ook dingen stromen wanneer je aan het opruimen slaat. Zo ging bij het hardlopen ineens makkelijker en kreeg ik meer energie. Het kan ook zijn dat je zaken uit het verleden tegenkomt die je in je hoofd nog moet opruimen. Of je gaat met jouw zelfbeeld aan de slag.
In elk geval ga je ontdekken wat ruimte met je doet.
Mocht je hier samen met anderen nog dieper mee aan de slag willen gaan, kijk dan eens naar onze workshops. Zo sluit bijvoorbeeld de workshop ‘Rust & Ruimte’ hier mooi op aan.
Workshops
Ik ga het ook doen!! Heb ind veel zooi! Begin ook met de kleding eerst!
Ik ben heel benieuwd hoe het je is vergaan. In één van de documentaires van Marie Kondo hoorde ik ook dat het heel normaal is dat het minstens een half jaar duurt. Dat wanneer je langzamerhand al die categorieën aanpakt, je jezelf en je huis langzaam vrij kan maken van al die troep.