We horen vaak: fouten maken mag. Het klinkt als: liever niet, maar het mag.

Ik zeg: fouten maken moet.

Je kunt het ook zo zien. Als je geen fouten maakt, zijn de problemen waar je aan werkt niet moeilijk genoeg. Je zorgt dat je steeds dingen doet die je al kunt. Dingen die makkelijk zijn. Je ontwikkeling blijft staan, zodat je weinig nieuws leert. In mijn ogen is dat een grote fout.

 

Ook bij het opvoeden van kinderen

Dit geldt bijvoorbeeld ook als je kinderen aan het opvoeden bent. Hoe vaak zeg jij: Oppassen daarmee, kijk uit, niet doen, voorzichtig daarmee. Onze kinderen leren daarvan dat het belangrijk is om geen fouten te maken. Ik ben hierin zeker geen held, want mijn dochter heeft nog veel te weinig geschaafde knieën gehad. Ik wil het liefste dat ze geen pijn heeft, terwijl ik weet dat het goed is om ruimte te geven om te ontdekken en fouten te maken. Ook ik maak fouten, wat een opluchting hè.

 

Wat kunnen kinderen of jongeren zelf leren

Kinderen en jongeren die moeite hebben om fouten te maken, mogen leren om keuzes te maken die bij zichzelf passen. Misschien willen ze liever eens bankhangen in plaats van elke week uit te gaan. Of willen ze eens ‘nee’ zeggen tegen een familiebezoekje, zodat ze eens alleen thuis kunnen zijn. Ook mogen ze ontdekken, fouten maken, opnieuw proberen en nog eens dezelfde fout maken. Op deze manier gaan fantasie en creativiteit weer stromen.

 

Fouten maken op twee manieren

In mijn ogen zijn er twee categorieën waarin je fouten moet maken. De eerste categorie gaat over fouten maken, zodat je jouw manier van leven kunt ontdekken. Daarin kun je een mooi voorbeeld zien van Steve Jobs. De tweede manier gaat over het maken van fouten bij dagelijkse bezigheden, want fouten maken moet zelfs elke dag.

 

1. Fouten maken bij het ontdekken van jouw manier van leven

Fouten maken moet.

Om te ontdekken wat bij jou past.
Om te ontdekken wat werkt.
Om jezelf te ontwikkelen.
Om jouw eigen weg te vinden.

Een nieuwe manier van leven vinden, kan niet zonder het maken van fouten.

Je moet je zelf keer op keer verzetten tegen de oude manier van leven, waarin je alles uitstelde tot na het pensioen. Of waarin je uitstelde tot later. Of zoals mijn man, die zijn dromen gaat waarmaken als hij de loterij wint. Ga nu leven, want voor je weet is het al later.

 

Lessen van Steve Jobs 

In 2005 hield Steve Jobs een geweldige speech. Hij vertelde kort over zijn successen in zijn leven, maar hij ging vooral in op zijn fouten en wat dat hem heeft gebracht. Steve Jobs houdt zijn speech op één van de beste Universiteiten van de wereld, Stanford University. Hij begint z’n verhaal met: ik ben nooit afgestudeerd en zegt bijvoorbeeld: “I decided to drop out and trust that it would all work out OK. It was pretty scary at the time, but looking back it was one of the best decisions I’ve ever made.” Als hij terugkijkt op zijn ontslag bij Apple ziet hij dit als één van de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven. Hij kon weer fris beginnen.

Wat mij verder erg inspireert, is zijn ‘connecting the dots’. Zo zegt hij dat je de stippen niet kunt verbinden als je vooruit kijkt. Je kunt de lijntjes niet uitstippelen, maar ziet pas achteraf waarom bepaalde keuzes of onzinnige activiteiten belangrijk waren. Dan pas kun je de stippen met elkaar verbinden. Het volgen van je intuïtie is daarom belangrijker dan het stellen van grote doelen en daar naartoe werken. En ookal klinkt het cru, de tijd die je krijgt is beperkt, dus verspil het niet door iemand anders leven te leiden. Hij eindigt met: stay hungry, stay foolish. De volledige speech kun je hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=mFi4zNJ7AxQ&feature=youtu.be

 

2. Fouten maken bij dagelijkse bezigheden

De meeste inspanningen zijn vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal: Het kost ongeveer 6 maanden van enorme inspanning om het 95% van de tijd goed te doen. Wil je het (bijna) perfect doen, zo’n 98% van de tijd dan kost dat 20 tot 30 jaar (lees goed, dat is maar 3% meer dan bij 6 maanden).

Het is dus ongelooflijk normaal om dagelijks fouten te maken. Wanneer je dit niet toelaat, geef je jezelf eigenlijk een onmogelijke taak.

Zo was ik vanochtend bijvoorbeeld onnodig chagrijnig tegen mijn man. Hé, ik ben ook niet perfect 😊
En heb ik de vaatwasser nog niet uitgepakt. Foei.
Ook duurt het schrijven van artikelen langer dan ik dacht.
Tegelijkertijd leer ik ook meer over het schrijven van goede artikelen.

Ergens zul je vast ook schrijffoutjes ontdekken. Of zinnen die nog niet helemaal lekker lopen. Ik heb namelijk geleerd om fouten te maken en niet alles perfect te willen doen. Het scheelt enorm veel tijd.

Welke foutjes heb jij vandaag al gemaakt? Ik zou het leuk vinden als je het deelt in een reactie of op social media. Op Instagram kun je ook mijn imperfecte plaatjes en acties vinden. Zie hier: https://www.instagram.com/janien_schaamteloosimperfect/

Want to be happy? Stop trying to be perfect. Durf fouten te maken. Wees eens lekker imperfect. Download het gratis werkboek op de homepage.

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.