Dit artikel gaat over het loslaten van heftige emoties. Iedereen is wel eens erg bang, woedend of enorm gefrustreerd. Meestal willen we deze emoties niet voelen en proberen we het weg te drukken. We willen het niet laten zien. Misschien heb je al in de gaten dat dit niet het gewenste effect heeft. Het is net als een bal die je onder water drukt. Dat kun je niet ellenlang volhouden en als die bal dan weer omhoog komt, knalt die met een vaart het water uit. Emoties kunnen ook zo knallen 🙂 Klinkt het nep in jouw oren, dat je deze emoties kunt loslaten met de kracht van verbeelding? Denk dan eens aan het placebo-effect. Of dat je iets veel beter kunt onthouden door je iets in te beelden. Verbeelding kan zelfs een heilzame werking hebben bij ziekte. Hieronder vind je 3 stappen waarmee je heftige emoties kunt loslaten en er rustgevende, realistische gedachtes voor in de plek kunt zetten. Gedachtes? Zul je misschien denken. Ja, emoties ontstaan in een wisselwerking met onze gedachtes. Doordat wij iets denken, gaan we het ook zo voelen. Gevoelens zelf zijn lastig veranderen, maar met gedachtes kun je wel aan de slag. Je kunt de stappen ook doorlopen met dit audiobestand.

Stap 1

Denk aan een situatie waarin je jezelf beroerd voelde. Bijvoorbeeld: een vriend of collega die een rare opmerking maakte. Gedoe met partner of kinderen. Etcetera. Sluit je ogen. Laat de woede, frustratie of angst of een andere heftige emotie zo sterk mogelijk naar boven komen. Laat het helemaal toe. Voel het in je lichaam. Waar bevindt die emotie zich? Misschien kun je het zelfs laten groeien.

Stap 2

Denk aan dezelfde situatie, maar zorg er nu voor dat het heftige gevoel zakt. Verander je woede in gewone irritatie. Maak van angst gezonde spanning. Verander frustratie in een klein ongemak.

Stap 3

Stel jezelf nu de vraag: wat heb ik gedaan om dit voor elkaar te krijgen? Welke gedachtes speelden door mijn hoofd? Dit blijken vaak rustgevende, rationele gedachtes te zijn, zoals: – Ik kan hier best tegen – Ach, het is maar een misverstand – Het is niet persoonlijk bedoeld – Ik kan er nu niets aan doen Deze oefening lukt misschien niet in één keer. Maar oefening baart kunst.   Samen met jouw belemmerende gedachtes aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan even contact op voor coaching op maat.

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.