We maken samen een wandeling. Daniëlle zit niet zo lekker in haar vel. Ze zegt dat ze eigenlijk niet weet wat ze écht wil. Ook voelt ze zich onzeker.

Tijdens het gesprek komen we erachter dat ze best dromen heeft over de toekomst. Ze weet alleen niet goed hoe daar te komen.

 

We weten maar al te goed wat er nog beter kan

Wanneer we ergens mee zitten, is het vaak lastig om de positieve punten te zien. We weten maar al te goed wat er nog beter kan. Dat maakt onzeker. Tegelijkertijd zien we over het hoofd wat er al goed gaat. Je ziet dit bijvoorbeeld ook wanneer vrouwen met elkaar kletsen: We kunnen het namelijk urenlang over onze problemen hebben. Ook dat hoort erbij natuurlijk. En het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen. Maar hoe zou het zijn als je vervolgens ook samen zou kijken naar positieve punten? En naar oplossingen of een volgende stap die je zou kunnen nemen.

 

Andere aanpak

Hoe kun je dat aanpakken? Je kunt bijvoorbeeld benoemen wat er al goed gaat. Waar wordt je blij van en hoe kun je daar meer van doen? Bij problemen zou je ook kunnen bedenken hoe het eruit zou zijn wanneer het probleem weg zou zijn. Hoe kun je vervolgens naar die ideale situatie toewerken? Om hier te komen, kun je gebruik maken van jouw kwaliteiten.

 

Het hoeft niet perfect

Vervolgens helpt het wanneer je niet die ideale situatie precies op die manier wilt bereiken. Het hoeft niet perfect. Meestal loopt het ook anders denk je denkt. Dat bedoel ik in positieve zin, want soms komen we op een pad dat we van tevoren niet hadden kunnen bedenken. Het helpt ook wanneer je beseft dat dit niet meteen volgende week al zover hoeft te zijn. Wanneer je stappen gaat zetten in de goede richting, kom je er vanzelf.

Tijdens het gesprek kan ik zien dat Daniëlle meer gaat geloven in zichzelf. Verder gaat ze naar huis met een praktisch actielijstje waarmee ze deze week nog aan de slag kan. Daniëlle gaat uiteindelijk naar huis met een goed gevoel.

“Hier kan ik echt wat mee”, zegt ze.

 

Wil jij ook helderheid?

Wil jij ook meer helderheid over jouw volgende stappen? En wil je tegelijkertijd die onzekerheid overboord gooien? Bekijk dan eens de programma’s van Schaamteloos Imperfect: https://schaamteloosimperfect.nl/programmas/

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.