Chronisch slaaptekort??? Nou ik heb het eens even opgezocht, want Danny en ik merken zo’n verschil als we weer eens even een nacht goed kunnen slapen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de gevolgen van chronisch slaaptekort al duidelijk merkbaar zijn bij dagelijks een uur te weinig slaap. Met deze meetlat heb ik zo’n vermoeden dat ik niet de enige ben 😊

Hoe staat ons gezin ervoor?

Of mijn dochter er last van heeft, weet ik eigenlijk niet. Beginnen op de basisschool is natuurlijk best vermoeiend. Daarbij komt dat ze eigenlijk altijd rond 6:30 wakker is. Overdag slapen is er ook niet meer bij. Soms gaan we expres even met de auto rijden, zodat ze een dutje kan doen. 

Maar chronisch slaaptekort hebben we zelf zeker weten. Iedereen heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig en je kunt er het beste achter komen of je genoeg slaapt door goed naar je lichaam te luisteren. 

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Een uur minder slaap per nacht heeft dus al gevolgen: je bent dan minder alert, je hebt minder inzicht en een slechter geheugen. Ook kun je het merken in je motorische reacties en vaak laat je ook emotioneler gedrag zien. Wetenschappers zijn het er over eens dat chronisch slaaptekort op termijn zelfs structurele veranderingen teweeg kan brengen in de hersenen.

Wat zijn redenen voor het slaaptekort?

Redenen die in het onderzoek genoemd worden voor het slaaptekort zijn de 24-uurseconomie waarin velen van ons constant beschikbaar zijn, stress, ongezonde leefstijl en kunstlicht. Daar kan ik zelf nog een belangrijke aan toevoegen: kinderen.

Wat kun je er aan doen?

Soms lijkt het alsof je er zelf helemaal niks aan kan doen, maar er zijn natuurlijk altijd keuzes die je kunt maken.

  • Wanneer je erg veel stress hebt, kun je dit aanpakken.
  • Leef je erg ongezond, doe er wat aan.
  • Leg de telefoon ‘s avonds lekker weg en kijk er pas de volgende ochtend weer naar.
  • Doe eens een middagdutje. Tip van een andere moeder: doe elke dag een middagdutje.
  • Slaap een week om de beurt ‘s ochtends uit.
  • Breng de kinderen eens uit logeren, zodat je even kunt bijtanken.

Hoe zit het met jou?

Ik hoop natuurlijk voor je dat jij lekker slaapt. Ik ben benieuwd. Slaap jij lekker? En zo niet, wat is de reden? Stuur me een mailtje of plaats een reactie.

Wil je meer weten over dit thema? Laat het me dan ook weten. Dan duik ik er nog wat dieper in. En ga ik er meer over posten.

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.