Zo’n vervelende stem in je hoofd. Heb jij die ook?

De meeste mensen herkennen het wel. De stem is kritisch, super streng en veroordeelt wat jij denkt en wilt. Hij zorgt ervoor dat je bang bent. Hij houdt je tegen om nieuwe dingen te proberen en zorgt ervoor dat jij denkt dat je niet goed genoeg bent. Voorbeelden van een kritische stem zijn:

  • Je moet beter je best doen, het moet perfect zijn.
  • Begin er maar niet aan, je kunt het toch niet.
  • Ben je nou alweer te laat?!
  • Hardlopen? Dat is niks voor jou.
  • Een eigen bedrijf? Dan heb je geen zekerheid.

 

De kritische stem wil jou beschermen

Die kritische stem, ook wel de interne criticus genoemd, wil het beste voor je. Hij wil jou behoeden voor teleurstelling, pijn en afwijzing. De stem zit nu echter meer in de weg dan dat hij nuttig is.

 

Wat kun je eraan doen?

Merk jij dat het stemmetje tevoorschijn komt? Bedank hem dan vriendelijk voor zijn lieve zorgen en zeg dat jij het zelf onder controle hebt. Je kunt niet verwachten dat de interne criticus helemaal verdwijnt. Als je hem helemaal probeert weg te drukken, probeert hij alleen maar harder terug te komen.

Komt de stem vaak terug? Dan kun je proberen met hem in gesprek te gaan. Dat kan met behulp van een coach, maar je kunt het ook zelf proberen, bijvoorbeeld door een dialoog met hem aan te gaan op papier. Vraag wat hij voor je wil doen. Wat hij wil bereiken met zijn kritische opmerkingen. Als je denkt dat er niet meer te schrijven valt, ga dan toch nog even door.

Bedenk situaties waar je ontevreden over bent en probeer te horen wat de stem zegt. Vaak komt er dan toch nog meer informatie bovendrijven. Soms helpt het schrijven alleen al. Ook kun je de criticus bedanken voor zijn goede bedoelingen en dat hij veel voor je heeft betekend.

 

OPDRACHT

Schrijf op wat je een beetje eng vindt en kies één ding uit om deze week te doen.

Meer van dit soort informatie en opdrachten? Download dan mijn gratis werkboek via www.schaamteloosimperfect.nl/gratis Je krijgt dan een paar mailtjes voor het werkboek, meer niet.

 

Geen artikel meer missen?

Geen artikel meer missen?

 

Schrijf je nu gratis in, dan ontvang je een mail zodra ik een nieuw artikel plaats!

Dank voor je inschrijving! Vanaf nu mis je geen enkel artikel meer.