Pleasen, anderen te vriend houden door dingen voor ze te doen. Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen. Je eigen behoeftes naar de achtergrond verbannen. Pleasen is iets wat we vaak al vanaf jongs af aan doen. Het wordt een gewoonte. Lees maar.
Wéér opgestaan en op tijd op je werk verschenen, wéér al die klusjes opgepakt die je leidinggevende graag af wil hebben, wéér allerlei mailtjes beantwoord. Thuis gekomen zet je een wasmachine aan en tover je een gezonde maaltijd op tafel. Na het eten beantwoord je tig whatsapp-berichten en geef je al je vrienden een like op facebook. Wanneer je gevraagd wordt voor een feestje dit weekend, wil je eigenlijk geen nee zeggen.
En dat terwijl je eigenlijk je middelvinger wilt opsteken.
En misschien diep onder je dekbed wilt wegkruipen voor al die dingen die moeten.
Waar komt pleasen vandaan?
Pleasen ontstaat meestal al tijdens de jeugd. We willen graag dat anderen mensen ons mogen. We willen graag voldoen aan de verwachtingen van anderen. Door ons inlevingsvermogen kunnen we goed inschatten wat een ander nodig heeft. We willen anderen ontzettend graag helpen. Hier kun je echter in doorschieten. Dan schuif je jouw eigen behoeftes zo naar achteren, dat je ze eigenlijk vergeten bent.
Ook ik heb veel aan pleasen gedaan. Als klein meisje wilde ik graag braaf zijn. Ik wilde graag dat anderen mij aardig zouden vinden. En dat is lange tijd zo gebleven. Ik zeg niet dat het nu helemaal weg is, vooral voor mijn gezin ben ik nogal eens aan het pleasen. Maar ik ben me er bewust van en dat is al een hele stap in de goede richting.
Hoe kunnen we beter omgaan met pleasen?
Tip 1: Weten wat jij wilt
Je wordt geleefd. Je wilt voldoen aan allerlei eisen. Maar wat wil je nou eigenlijk zelf? Dit kun je niet even snel bedenken. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling en sta versteld van de ideeën die naar boven komen (vooral als je een uur langer loopt dan je gepland had). Ook kun je het eens gaan opschrijven. Wanneer je denkt klaar te zijn met schrijven, schrijf dan nog eens 10 minuten door. Vaak komen de beste ideeën pas later naar boven. Kom je niet verder? Maak dan bijvoorbeeld een lijst met van alles wat je moet. Vervang het woord ‘moeten’ nu steeds door het woord ‘willen’ en bekijk welke punten van de lijst je echt wilt.
Maak in vervolg een verschil tussen pleasen en helpen. Bedenk of jij zelf iemand graag wilt helpen of dat de andere persoon dit graag wil. Het is mooi om een goedzak te zijn. Stoppen met pleasen betekent niet dat je niks meer voor een ander kunt doen. Let erop dat anderen geen misbruik van je gaan maken.
Tip 2: Vaker ‘nee zeggen’
Je kent het wel: Je wordt gevraagd om een extra dienst te draaien. Of je vriendinnen willen een leuke activiteit organiseren. Eigenlijk heb je geen zin of geen energie, maar je wilt geen ‘nee zeggen’. Maak jezelf nou eens meer druk om wat je zelf vindt en wat je zelf nodig hebt. Wanneer je ja zegt tegen dingen die je liever niet wilt, zeg je eigenlijk ‘nee’ tegen jezelf. Zeg dus vaker ‘ja’ tegen jezelf.
Denk je nu: Wat zullen anderen daar wel niet van denken? Of, kan ik dat wel maken? Zie het op deze manier: Wanneer je vaker duidelijk nee zegt, wordt jouw ja ook een echte ja. In plaats van te twijfelen en te zeggen “ik heb het erg druk, maar ik ga wel mee, misschien ga ik iets eerder terug”, kies je dan de dingen uit waar je écht bij wilt zijn. Daar kun je vervolgens volmondig JA op zeggen. Voor jezelf fijn & ook voor je vrienden. Stel dus grenzen en laat de behoefte om te plezieren, presteren en perfectioneren los.
Tip 3: Doe eens lekker imperfect
Wat zal er gebeuren wanneer je steeds meer gaat plezieren, presteren en perfectioneren? Dan raak je vanzelf overspannen. Doe daarom eens lekker imperfect. Kies bewust voor iets waar je van opknapt. Doe bijvoorbeeld eens iets wat totaal niet productief is: Lekker schilderen met je dochter of lekker wandelen omdat het zonnetje nog zo lekker schijnt. Lever ook eens werk af dat in jouw ogen nog niet perfect is. Geniet van de tijd die je over hebt en wees blij met de feedback die je krijgt.
Interessant? Lees dan ook: Fouten maken moet, op twee manieren